Wushu
Wushu provine din China si reprezinta termenul monopol pentru toate stilurile de lupta dezvoltate in conformitate cu filozofia, religia, si cultura chinezeasca. Pentru a-i intelege originile, este impartit in “Wu”= lupta si “Shu”= arta, astfel “Wushu”= arta de a lupta.
De-a lungul timpului Wushu s-a dezvoltat fulminant, ca arta martiala, ajungand in prezent la peste 2 milioane de stiluri diferite de Wushu.
Fiecare din ele predau diverse tehnici care includ diferite parti ale corpului si au diferite scopuri. Cu toate acestea conceptul pe care se bazeaza este reprezentat de dezvoltarea abilitatilor de autoaparare prin folosirea mintii. Cele mai importante elemente din acest procces sunt abilitatile de coordonare si de intensificare si intarire a energiei vitale pentru folosul personal.
La Asociatia noastra focusul este tintit asupra disciplinei sportive competitionale prezenta in Wushu, respectiv stilul competitional si lupta Sanshou. Wushu sportiv are ca scop general dezvoltarea duala a unui individ, atat fizic cat si psihic.
Cateva dintre principiile de ghidare sunt participarea activa, conexiunea dintre instruire si aplicarea ei in viata de zi cu zi, consistenta, intuitie.
Acest stil competitional reprezinta un sport de lupta cat si o metoda de autoaparare. Astfel, desii lupta este intr-un system full-body contact, elevii experimenteaza semi-contact pana ce stapanesc tehnicile corespunzator. In acest fel evolutia performantei este strabatuta intr-un mod efficient printr-un ritm redus dar constant. Pe parcurs, odata ce experienta elevilor a crescut procesul de practicare trece la full-contact si la aparate.
Sanshou se caracterizeaza prin tatonari si incertitudini create pentru a surprinde adversarul atat in momentul ofensiv cat si in cel defensiv. Tehnicile sunt in general repartizate pe: miscari de deplasare, tehnici de pumn, de picior, de proiectare, si combinatii specifice intre acestea.
Sanshou se caracterizeaza prin tatonari si incertitudini create pentru a surprinde adversarul atat in momentul ofensiv cat si in cel defensiv. Tehnicile sunt in general repartizate pe: miscari de deplasare, tehnici de pumn, de picior, de proiectare, si combinatii specifice intre acestea.
Detalii despre metodele de lupta
Stilul competitional dupa regulament include lovituri cu bratele, picioarele, capul, cotul, si genunchi. Echipamentul de protectie incluzand doar manusile de box.
Sanshou
Este forma de lupta sportiva practicata international, in sistemul full-contact. Aici, echipamentul de protectie include manusi, casca, cochilie, proteza dentara, pieptar, tibiere, aparatori pentru metatarsiene.
Din Sanshou s-au dezvoltat 2 reguli de lupta diferite, respectiv Sanda si Quinda.
Sanda
Este o lupta full-contact, considerata adeseaori mai dura deoarece nu se foloseste echipament de protectie dar se permite un spectru larg de lovituri. Aceastea includ proiectari, secerari, lovituri de picior la toate nivelele, si lovituri din boxul classic.
Quinda
Este o versiune mai usoara de lupta, permitand echipamentul de protectie si restrictionand loviturile cu reguli fixe. Aceste reguli includ focus pe partea de sus a corpului cu lovituri de la mijloc in sus; se pot folosi numai anumite lovituri de picior in anumite puncte specifice; nu este voie sa tintesti mai mult de 2 lovituri consecutive la cap.
In conformitate cu regulile fiecarui lupte sportive Wushu in stil competitional, probele au diferite caracteristici specifice precum variatiile de timp si partea tinta a corpului.
Pentru mai multe informatii adresati-va antrenorului salii.
Beneficii
Wushu are beneficii pe toate planurile, mai precis cel practic, intelectual, si spiritual. In practica se dezvolta abilitatile de autoaparare, agilitate, echilibru si coordonare a miscarilor. Pe planul intelectual se mareste puterea de concentrare , disciplina individuala, rezponsabilitatea pentru a apartine de o echipa, si cel mai important sporirerea sau gasirea increderii in sine. Mai mult, pe planul spiritual se arata cunoasterea, intelegerea si aplicarea in viata de zi cu zi a elementelor din natura in conexiune cu energia proprie, partea artistica a luptelor Wushu si armonia acestora.
In acest fel copii au parte de o terapie involuntara in care ei se descarca de energia dinamica interioara transformand-o intr-o sursa de dezvoltare benefica.
In acest fel copii au parte de o terapie involuntara in care ei se descarca de energia dinamica interioara transformand-o intr-o sursa de dezvoltare benefica.